Dotychczasowa kuchnia dalej żyje

Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i prosta. Większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (które są wybitnie doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za lokalne, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone na ogół z Polską. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak standardowych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to tylko pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych dań, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy lub świata. w restauracji Skupmy się niemniej jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak rzeczywiście niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film